Buhurt

Mitä laji on?

Suomessa laji tunnetaan nimellä buhurt tai Medieval Combat Sport, lyhennettynä MCS. Laji on ottelua historiallisissa haarniskoissa ja tylpillä teräsaseilla. Ottelijoiden turvallisuudesta vastaavat tuomarit (marshals) ja tarkoin rajatut säännöt. Muuten voimankäyttö on vapaata. Otteluita käydään joko yksi vastaan yksi -otteluina tai kahden joukkueen välisinä kohtaamisina. Joukkotaisteluissa (buhurt) joukkueen koko vaihtelee tapahtumakohtaisesti, isoimpien virallisten otteluiden ollessa 30 vastaan 30 massataisteluita

Laji Suomessa

Suomessa teräsmiekkailun lajiliittona toimii Medieval Combat Sport Finland. Liiton tarkoitus on kehittää lajin toimintaa Suomessa koko maan laajuudella ja tarjota tukea paikallisseuroille. Jäseniä MCSF:ssä on jo toista sataa. Liiton hallitus koostuu harrastajista ja aktiiveista Suomen eri seuroista, joiden välinen yhteistyö on tiivistä. Seuroilta joilla ei ole hallituksen jäsentä MCSF:n hallituksessa, on nimitetty tarkkailija jäsen mukaan hallituksen toimintaan läpinäkyvyyden ja kommunikoinnin lisäämiseksi.

Laji on Suomessa hyvin tuore ja kehittyvä kamppailulaji. Laji tuotiin Suomeen Venäjältä vuonna 2013 muutaman vanhemman harrastajan toimesta. Toiminta lähti liikkeelle nopeasti ja ensimmäinen maajoukkue lähetettiin Battle of the Nations -kisoihin vuonna 2014. Tämän jälkeen harrastajamäärä on kasvanut tasaisesti ja kansainvälisiin arvokisoihin on osallistuttu vuosittain. Ensimmäisen kansainvälisen arvokisamitalin toi Suomeen naisten maajoukkue IMCF-kisoista toukokuussa 2017 Tanskasta. Tähän mennessä parhaat saavutukset arvokisoista ovat naisten 3vs3 kulta, naisten 5vs5 hopea ja miesten 5vs5 pronssi.

Paikallista harrastustoimintaa pitävät yllä paikallisseurat. Virallisia paikallisseuroja on tällä hetkellä 7. Paikallisseurat vastaavat viikoittaisten treenien järjestämisestä ympäri Suomea. Monella harrastajalla on jonkinlaista muuta kamppailulaji- tai urheilutaustaa, mutta se ei ole pakollista lajin aloittamiseksi.

Laji maailmalla

Laji on lähtöisin Venäjän ja Ukrainan alueelta noin. 10 vuotta sitten. Laji irtaantui keskiaikaisista elävöittämistapahtumista sen urheilullisuuden myötä. Tällä hetkellä lajia harrastetaan noin 40 eri maassa.

Lajin näyttävimpiä tapahtumia ovat the Battle of the Nations (BotN) ja IMCF. Molemmat näistä tapahtumista nähdään lajin mm-kisoina. Molemmissa tapahtumissa nähdään satoja taistelijoita, jotka ottavat toisistaan mittaa eri kategorioissa. BotN-tapahtumassa sovelletaan HMB-sääntöjä, kun taas IMCF-tapahtumassa IMCF-sääntöjä.

Säännöt

Yleisimmin käytössä olevat lajisäännöt löydät alla olevista linkeistä.

HMB-säännöt: https://hmbia.info/rules-and-regulations/

IMCF-säännöt: http://www.medieval-combat.net/rules